seminarThumb

Σεμινάριο: «Μεταβίβαση – Αντιμεταβίβαση»

Τόπος Διεξαγωγής

Αθήνα

Διάρκεια

1/3 και 22/3 || Ώρες διεξαγωγής: 10:30-14:30

Έναρξη

01/03/2025

Κόστος

100,00€

Περιγραφή

Οι αλληλένδετες έννοιες «μεταβίβαση-αντιμεταβίβαση» θεωρούνται θεμελιακές στην σύγχρονη ψυχανάλυση. Η μεταβίβαση αφορά σε συνειδητές και ασυνείδητες αντιδράσεις του αναλυόμενου κυρίως σχετικά με τον αναλυτή που διαμορφώνονται στη διάρκεια της αναλυτικής διαδικασίας  προερχόμενες από διασυνδέσεις παροντικών βιωμάτων με τις ιδιαιτερότητες της ψυχοσεξουαλικής εξέλιξης της/του ασθενούς. Η μεταβίβαση εξυπηρετεί τόσο την αναδίφηση αρχαϊκότερων και εν πολλοίς απωθημένων συγκρούσεων όσο και τη διεργασία τους. Ως εκ τούτου, η μεταβίβαση αποδεικνύει ότι το παρελθόν  διαθέτει κρίσιμη, καθοριστική επιρροή στο παρόν.

Σύμφωνα με τον Freud (1914) ή μεταβίβαση είναι έμφυτα συνδεδεμένη με τον καταναγκασμό της επανάληψης. Είναι ταυτόχρονα αντίσταση αλλά και ο βασικός μοχλός της ψυχαναλυτικής διαδικασίας που οδηγεί στην ψυχική αλλαγή της/του ασθενούς.  Η πλειοψηφία των σύγχρονων ψυχαναλυτών θεωρούν ότι η μεταβίβαση επιτρέπει την καλύτερη πρόσβαση προς την ασυνείδητη ψυχική ζωή του αναλυόμενου καθώς και το πιο ισχυρό εργαλείο της ψυχαναλυτικής συνεργασίας.

Η ερμηνεία της μεταβίβασης  ξεχωρίζει την ψυχανάλυση από όλες τις άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Εντούτοις, υπάρχουν διάφορες τοποθετήσεις ως προς την ερμηνεία της μεταβίβασης στην κλινική ψυχναλυτική εργασία. Για παράδειγμα, ορισμένοι ψυχαναλυτές θεωρούν ότι η ερμηνεία της μεταβίβασης πρέπει να γίνεται από την έναρξη της ψυχαναλυτικής συνεργασίας, ενώ άλλοι θεωρούν ότι προαπαιτείτε η  εδραίωση της ψυχαναλυτικής συμμαχίας.

Η αντιμεταβίβαση γενικά αφορά στην στάση, στις αντιλήψεις και στα συναισθήματα του αναλυτή  προς των αναλυόμενο. Εν τούτοις υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ σύγχρονων ψυχαναλυτικών ρευμάτων όσον αφορά των πιο συγκεκριμένο ορισμό της αντιμεταβίβασης.ς. Ιστορικά Ο Freud (1915) όρισε την αντιμεταβίβαση ως τα «συμπλέγματα και εσωτερικές αντιστάσεις» του αναλυτή, τα οποία προκύπτουν ως απόκριση στη μεταβίβαση του ασθενούς. Δηλαδή θεωρούσε ότι η αντιμεταβίβαση  αφορά σε ψυχικά προβλήματα του αναλυτή που διαστρεβλώνουν ή παρεμποδίζουν την ικανότητα του να κατανοήσει τον αναλυόμενο με την απαιτούμενη διαύγεια . Συνεπώς, απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της αντιμεταβίβασης είναι η αυτοανάλυση  και η ουδετερότητα.

Οι αντιλήψεις, και ακόμα και ο ορισμός της αντιμεταβίβασης άλλαξαν σημαντικά μέσα στο χρόνο. Κρίσιμο ρόλο έπαιξε το θεμελιακό κείμενο της Βρετανίδας ψυχαναλύτριας Paula Heimann  (1950) στο οποίο προτείνει ότι ο αναλυόμενος προβάλει πτυχές του εαυτού του ή των εσωτερικευμένων αντικειμένων του στον αναλυτή, και συνεπώς η αντιμεταβίβαση αφορά πτυχές ασυνειδήτων περιεχομένων  και διεργασιών  του αναλυόμενου. Ως εκ τούτου η αντιμεταβίβαση δεν αφορά μόνον τις νευρωτικές πλευρές του αναλυτή, αλλά  και αντιθέτως, τη δυναμική ενός συνόλου ενδοψυχικών δι-αντιδράσεων που μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ψυχική λειτουργία του ασθενούς – υπό την προϋπόθεση ότι υποβάλλεται στην απαιτούμενη ενσυναισθητική διεργασία εκ μέρους του αναλυτού.

Εισηγήτρια:

Άννα Χριστοπούλου
Ομότιμή Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ψυχαναλύτρια
Μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ψυχαναλυτικής Ομοσπονδίας
Μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης

Οι ορισμοί της αντιμεταβίβασης στην σύγχρονη ψυχανάλυση είναι οι εξής (Auchincloss & Samberg, 2012).

(1) όλες οι συνειδητές και ασυνείδητες αντιδράσεις του αναλυτή στον αναλυόμενο.

(2) η επιρροή των ασυνείδητων ψυχικών συγκρούσεων του αναλυτή όσον αφορά την κατανόησή του ασθενή, καθώς και την αναλυτική του λειτουργία συνολικά.

(3) όλες οι συναισθηματικές αντιδράσεις του  αναλυτή προς τον αναλυόμενο, περιλαμβανόμενες και οι αντιδράσεις στην προσωπικότητα του αναλυόμενου, καθώς και στην εν γένει ζωή του . Οι αντιδράσεις αυτές ενδέχεται να επηρεάζονται σε ελάχιστο βαθμό από την ασυνείδητη ζωή του αναλυτή.

(4) Οι ψυχικές αντιδράσεις του αναλυτή στον αναλυόμενο που αντανακλούν, τουλάχιστον εν μέρει, μια ασυνείδητη ταύτιση με την ασυνείδητη ψυχική ζωή του ασθενούς.  Αυτές οι αντιδράσεις αποτελούν τον κυρίαρχο τρόπο της ψυχαναλυτικής κατανόησης για τον αναλυτή.

(5) Η «ανταπόκριση ρόλου» (role responsiveness) Το αποτέλεσμα της ασυνείδητης επιθυμίας του αναλυόμενου να αντίδραση ο αναλυτής με τρόπο που συνάδει με τις μεταβιβαστικές φαντασιώσεις του.

(6) Το αποτέλεσμα των προβλητικών ταυτίσεων του αναλυόμενου, όπου ο αναλυόμενος ασυνείδητα προβάλλει ψυχικά αποκρουόμενες πτυχές αναπαραστάσεων εαυτού/αλλου  μέσα στον αναλυτή και στη συνέχεια αλληλοεπιδρά με τον αναλυτή με τρόπους που προωθούν την υποκειμενική εμπειρία του αναλυτή σχετικά με αυτές τις αναπαραστάσεις.

(7) Οι συνεχόμενες και εν τέλει αναπόφευκτες υποκειμενικές αντιδράσεις του αναλυτή προς τον αναλυόμενο που μπορούν να γίνουν αντιληπτές μόνο εκ των υστέρων.

(8) Μια μεταβιβαστική-αντιμεταβιβαστική μήτρα που δημιουργείται από αναλυόμενο-αναλυτή και εξελίσσεται και αλλάζει συνεχώς. Οι διαφορετικοί ορισμοί έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε σχέση μ την τεχνική. Για παράδειγμα, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η αποκάλυψη της αντιμεταβίβασης στον αναλυόμενο δεν ευνοεί ή μπορεί και να βλάψει την ψυχναλυτική συνεργία, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι η αποκάλυψη είναι απαραίτητη για την βέλτιστη συνεργασία.

Οι πολλαπλοί, διαιρετικοί  ορισμοί της αντιμεταβίβασης δημιουργούν σύγχυση καθώς και διαμάχες στο σύγχρονο ψυχαναλυτικό πλαίσιο. Συνολικά όμως η έννοια θεωρείται σημαντική σε όλες τα σύγχρονα ψυχαναλυτικά ρεύματα διότι επιτρέπει τον αναλυτή να συλλογιστεί  την θέση της υποκειμενικότητάς του στο πλαίσιο της ψυχαναλυτικής εργασίας και κατ’ επέκταση το κατά πόσο η ερμηνεία της μεταβίβασης δεν υπαγορεύεται από την αντιμεταβίβαση.

Στις συναντήσεις  μας θα γινεί μια σύντομη ιστορική αναδρομή σχετικά με τις έννοιες μεταβίβαση-αντιμεταβίβαση και στην συνέχεια θα επικεντρωθούμε  σε πιο σύγχρονες συλλήψεις  Σύντομες κλινικές βινιέτες θα παρουσιαστούν προκειμένου να καταστεί σαφέστεροί το θεωρητικό υπόβαθρο.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Ινστιτούτου «Γαληνός», Μεσογείων 260, Χολαργός, 15561.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων για την επιτόπια παρακολούθηση είναι περιορισμένος. Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις και πληροφορίες συμμετοχήςedu@galinos-psy.gr

Φορέας Διεξαγωγής

Ινστιτούτο «Γαληνός»
Μεσογείων 260, Παπάγος Χολαργός 155 61

Το Ινστιτούτο «Γαληνός», εκτός από τις καταστατικές του προτεραιότητες ως χώρος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ως χώρος εκπαίδευσης, φιλοδοξεί να λειτουργήσει επιπλέον και ως χώρος ανταλλαγής, ανάπτυξης και σύνθεσης ιδεών και πρακτικών. Πρόθεσή μας είναι τόσο η εμβάθυνση στη θεωρία όσο και η συνεχής σύνδεσή της με την κλινική, προκειμένου να εμπλουτίσουμε την δική μας θεραπευτική καθημερινότητα αλλά και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες για συστηματική μελέτη της εφαρμοσμένης θεωρίας και άλλων επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Η ευρύτητα των εκπαιδευτικών προτάσεών μας αντανακλά και υποστηρίζει αυτή την προοπτική. Ωστόσο, η καλλιέργεια της ευαισθησίας και της τέχνης του ζην όλων παραμένει ο τελικός μας σκοπός. Το πρόγραμμα που ακολουθεί υλοποιεί αυτή τη θεώρηση.

course-img-3243
Ψυχολογία

Σεμινάριο: «Εργαστήρια Κλινικής Εποπτείας»

Οι συναντήσεις αποσκοπούν σε μια εν τω βάθει κατανόηση της ψυχικής λειτουργίας του θεραπευόμενου υπό το πρίσμα της μελέτης της αντιμεταβίβασης. Το κλινικό

  • Τοποθεσία: Αθήνα
  • Τύπος: Δια ζώσης
  • Έναρξη: 11/01/2025
course-img-3241
Ψυχολογία

Σεμινάριο: «Με Οδηγό τη Σκέψη του D. W. Winnicott»

Η πορεία του Γουίνικοτ και η διαδρομή της σκέψης του έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στα δεκάδες κείμενά του, μια δεκάτομη έκδοση συγκεντρώνει πλέον τα άπαντά

  • Τύπος: Διαδικτυακό
  • Έναρξη: 25/01/2025
course-img-3239
Ψυχολογία

Σεμινάριο: «Συγχώνευση και οριοθέτηση στη συντροφική σχέση»

Η μεγάλη μας επιθυμία είναι να βρούμε ένα/μία σύντροφο για να γιατρευτούμε, να θεραπεύσουμε τις πληγές μας, να νιώσουμε όλα τα συναισθήματα αγάπης, φροντίδας,

  • Τοποθεσία: Αθήνα
  • Τύπος: Δια ζώσης
  • Έναρξη: 01/02/2025
course-img-3237
Ψυχολογία

Σεμινάριο: «Απώλεια και Κατάθλιψη: Μηχανισμοί και Ψυχοθεραπεία»

Η απώλεια είναι ο νόμος της ανθρώπινης κατάστασης. Γι’ αυτό η εξέλιξη έχει εξοπλίσει τους ανθρώπους με τη δυνατότητα καλού αποχαιρετισμού του απολεσθέντος

  • Τύπος: Διαδικτυακό
  • Έναρξη: 07/06/2025
course-img-3235
Ψυχολογία

Σεμινάριο: «Μεταβίβαση – Αντιμεταβίβαση»

Οι αλληλένδετες έννοιες «μεταβίβαση-αντιμεταβίβαση» θεωρούνται θεμελιακές στην σύγχρονη ψυχανάλυση. Η μεταβίβαση αφορά σε συνειδητές και ασυνείδητες

  • Τοποθεσία: Αθήνα
  • Τύπος: Δια ζώσης
  • Έναρξη: 01/03/2025
course-img-3233
Ψυχολογία

Σεμινάριο: «Κρίση στην εφηβεία / Εφηβεία της κρίσης»

Θα μελετηθεί το φαινόμενο της εφηβείας σε τέσσερεις αλληλοσυνδεόμενους άξονες: ανάπτυξη, ψυχοπαθολογία, ψυχιατρική, ψυχοθεραπεία. Η εφηβεία, σε ένα βαθμό

  • Τύπος: Υβριδικό
  • Έναρξη: 26/04/2025
course-img-3231
Ψυχολογία

Σεμινάριο: «Δύναμη και Βία στην εφηβεία»

Η βία στον κόσμο των εφήβων, αλλά ήδη και των παιδιών, κατέχει περίοπτη θέση στο προσκήνιο του κοινωνικού, πολιτικού και ερευνητικού διαλόγου. Καθώς

  • Τύπος: Διαδικτυακό
  • Έναρξη: 14/12/2024
course-img-3226
Ψυχολογία

Σεμινάριο: «Το Ανοίκειο»

Στις δύο συναντήσεις θα εργαστούμε πάνω στο θέμα του ανοίκειου. Αρκετές εργασίες σε αυτό το πεδίο έχουν γίνει, οι οποίες βασίζονται, όχι μόνο σε κλινικά

  • Τύπος: Διαδικτυακό
  • Έναρξη: 30/11/2024
course-img-3223
Ψυχολογία

Σεμινάριο: «Άνοιγμα στην επικοινωνία στο ζευγάρι»

Τα ζευγάρια πολλές φορές όταν γνωρίζονται και αποφασίζουν να είναι μαζί δημιουργούν κάποια άτυπα μοντέλα επικοινωνίας και σύνδεσης, που τους δημιουργούν τη

  • Τοποθεσία: Αθήνα
  • Τύπος: Δια ζώσης
  • Έναρξη: 02/11/2024
course-img-3220
Ψυχολογία

Σεμινάριο: «Το Όνειρο»

Το όνειρο είναι εργασία και παραγωγή του ασυνειδήτου με σκοπό να μετασχηματίσει τις εντάσεις (α’ θεωρία του Freud) ή να τις εκφορτίσει (β’ θεωρία: Το όνειρο ως

  • Τύπος: Διαδικτυακό
  • Έναρξη: 12/10/2024