Περιγραφή
Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου συμμετέχει στη Ψηφοφορία Κοινού για το βραβείο BRAVO Society 2023 με το πρόγραμμα “Pesto…και έγινε!: Θεραπευτική κηπουρική για άτομα με αυτισμό”.
Μπορείτε να ψηφίσετε EΔΩ έως 10/11.
Μοιραστείτε την υποψηφιότητά μας στους φίλους και γνωστούς σας για να μας βοηθήσετε να αναδείξουμε τη δράση μας.
Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!
Λίγα λόγια για την υποψηφιότητα μας:
Ξέρουμε την καλύτερη συνταγή για pesto με τρία υλικά:
Aγάπη – Δημιουργικότητα – Πρώτες ύλες απο τον κήπο μας!
Παιδιά, έφηβοι και νεαροί ενήλικες με αυτισμό παρασκευάζουν τη δική τους σάλτσα πέστο με υλικά απο τον κήπο τους. Η διαδικασία της παρασκευής σαλτσας είναι μια γιορτή με όλους τους ωφελουμενους να συμμετέχουν! Στο πρόγραμμα κηπουρικής οι ωφελούμενοι, φύτεψαν και φρόντισαν τους βασιλικούς μέχρι τη συγκομιδή τους και παρασκεύασαν τη σάλτσα.
Σκοπός του προγράμματος κηπουρικής είναι να εμπλέξει παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με Αυτισμό σε όλες τις δραστηριότητες ανάλογα με τις δυνατότητες τους, ατομικά και σε ομάδες, όπως το σκάψιμο/σκάλισμα για τη φύτευση κάποιων αρωματικών φυτών (λεβάντα, δενδρολίβανο, αρμπαρόριζα) και κάποιων ανθεκτικών ανθοφόρων (λαντάνα, τεύκριο, διμορφοθήκη), τα κλαδέματα και το πότισμα τους, τη δημιουργία μοσχευμάτων κτλ.
Η κηπουρική χρησιμοποιεί φυσικά υλικά, όπως το χώμα, η άμμος, το νερό, οι σπόροι, τα φυτά κ.α. ώστε να υλοποιηθούν συγκεκριμένοι στόχοι. Η ποικιλία φυσικών υλικών μπορεί να παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη καινούριων δεξιοτήτων και ευρύτερης κατανόησης τους. Συμπληρωματικά, η διαφοροποίηση μεταξύ φυσικών υλικών μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα στο άτομο με Αυτισμό να κατανοήσει σε βάθος τις δεξιότητες που κατακτά. Προγράμματα κηπουρικής μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για να αναπτύξουν οι ωφελούμενοι μας ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες, όπως η προσοχή, η υπευθυνότητα, η αποφασιστικότητα και η επικοινωνία.
Δεν είναι μονο η σάλτσα pesto…
Βασικό στοιχείο της κηπουρικής θεραπείας είναι ότι παρέχει στα άτομα με αυτισμό τη δυνατότητα να τονώσουν την αυτοπεποίθηση τους και τους παρέχει ένα αίσθημα σκοπού. Το πρόγραμμα κηπουρικής δημιουργεί την κατάλληλη συνθήκη για κοινωνικοποίηση. Η κοινωνική αλληλεπίδραση στη κηπουρική θεραπεία μπορεί να λειτουργήσει ως βασικό στοιχείο στην παρέμβαση που στοχεύει στη βελτίωση της κοινωνικής αυτοαποτελεσματικότητας των ατόμων με αυτισμό.