Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, φοιτητές και φοιτήτριες,
Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολικής Ψυχολογίας, το οποίο θα διεξαχθεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 19-22 Μαρτίου 2026. Πρόκειται για έναν σημαντικό επιστημονικό θεσμό που φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο γόνιμου διαλόγου, ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, καθώς και ανάδειξης καινοτόμων προσεγγίσεων και καλών πρακτικών στο πεδίο της σχολικής ψυχολογίας και της εκπαίδευσης.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια εποχή αλλαγών και προκλήσεων σε εκπαιδευτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο, όπου η ανάγκη για ουσιαστική στήριξη και ενδυνάμωση των σχολικών κοινοτήτων καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική. Η θεματική του Συνεδρίου «Σχολικές κοινότητες που συνδέουν: Στήριξη, Ενδυνάμωση, Συνεργασία» υπογραμμίζει το πολυδιάστατο επιστημονικό πεδίο της Σχολικής Ψυχολογίας στη διασύνδεση της θεωρίας, έρευνας, εκπαίδευσης και πρακτικής στο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας και συνεργατικών δράσεων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Στο Συνέδριό μας θα δοθεί έμφαση στην παρουσίαση συνεργατικών δράσεων που ενισχύουν το θετικό κλίμα στο σχολικό περιβάλλον και διευκολύνουν τη μάθηση και την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών και των μαθητριών με τη συμμετοχή όλων των μελών σχολικών και εκπαιδευτικών κοινοτήτων (εκπαιδευτικό προσωπικό, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, στελέχη εκπαίδευσης, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, μαθητές/τριες, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες, γονείς/κηδεμόνες).
Επίσης, στο Συνέδριο επιδιώκεται η ανάδειξη των δυνατοτήτων των ατόμων και των συστημάτων που προάγουν κοινωνικά δίκαιες παρεμβάσεις σε επίπεδο συστήματος στη σχολική κοινότητα συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας όλων των μελών, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων. Προσκαλούμε μέλη ΔΕΠ, σχολικούς ψυχολόγους, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, στελέχη εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς ειδικής και γενικής αγωγής, υποψ. διδάκτορες, μεταπτυχιακούς/ές και προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες να παρουσιάσουν εισηγήσεις σχετικά με τις ανάγκες, τις δυσκολίες και τις δυνατότητες των μαθητών/τριών, αλλά και τις εκπαιδευτικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται στα σχολεία και συμβάλλουν στην ολόπλευρη εξέλιξη και προσαρμογή των παιδιών στα σχολεία, στις οικογένειες και στα πλαίσια διαβίωσης. Με ιδιαίτερη χαρά προσκαλούμε επίσης, τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων να παρουσιάσουν με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών τους τη δική τους οπτική ή/και ενεργό εμπλοκή σε σχετικές δράσεις, προγράμματα και καλές πρακτικές στη σχολική ζωή.
Το Συνέδριο αποσκοπεί:
• Στην παρουσίαση και ανάδειξη σύγχρονων θεωρητικών προσεγγίσεων, ερευνητικών δεδομένων και εμπειρικά τεκμηριωμένων παρεμβάσεων και δράσεων που ενισχύουν τη μάθηση, τη θετική ανάπτυξη, την ψυχική υγεία και το θετικό σχολικό κλίμα και διευκολύνουν την προσαρμογή όλων των μαθητών/τριών,
• Στη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου κατανόησης και συνεργασίας ανάμεσα στις διαφορετικές ειδικότητες που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και
• Στη διάχυση πρακτικών που ενσωματώνουν τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ένταξης, της συμπερίληψης και της διεπιστημονικής συνεργασίας.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη των δυνατοτήτων τόσο του ατόμου (μαθητή/τριας, εκπαιδευτικού, γονέα/κηδεμόνα), όσο και των συστημάτων (ομάδα, τάξη, σχολείο), στα οποία αυτό ανήκει —δηλαδή της σχολικής κοινότητας ως ζωντανού και δυναμικού οργανισμού— με στόχο τη διαμόρφωση ενός συμπεριληπτικού, υποστηρικτικού και ενδυναμωτικού περιβάλλοντος μάθησης και ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθεί και μία Δράση Δημιουργικής Αποτύπωσης για τα σχολεία με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών, για να εκφραστεί η οπτική και οι εμπειρίες των παιδιών/εφήβων και να αναδειχθούν τα σχολεία ως πλαίσια εκπαίδευσης και φροντίδας που λειτουργούν υποστηρικτικά για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν:
• Προσκεκλημένες ομιλίες και προσκεκλημένα συμπόσια και στρογγυλά τραπέζια
• Εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού
• Συμπόσια, στρογγυλά τραπέζια και θεματικά εργαστήρια
• Προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις
• Στρογγυλά τραπέζια με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών και μαθητριών που θα μεταφέρουν τη μοναδική τους βιωματική εμπειρία σε δράσεις και παρεμβάσεις που αναδεικνύουν τον προστατευτικό ρόλο των σχολείων ως πλαισίων που μεριμνούν και φροντίζουν για την ψυχική ευεξία όλων των μελών τους.
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε ενεργά, να μοιραστείτε τις γνώσεις, τις ανησυχίες, τις καλές πρακτικές και την εμπειρία σας, συμβάλλοντας με τον δικό σας μοναδικό τρόπο σε μια συνεργατική δικτύωση εκπαιδευτικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της Σχολικής Ψυχολογίας που αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις, ενδυναμώνει, εμπνέει και εξελίσσεται.
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
Σίσσυ Χατζηχρήστου, Ph.D
Πρόεδρος του Συνεδρίου
Η Global Events δημιουργήθηκε το 2007 από τη Μπέσσυ Mανώλη Παλιούρα, με αντικείμενο το συνεδριακό management υψηλών προδιαγραφών, επικεντρωμένο στα επιστημονικά & ιατρικά συνέδρια.
Από το 2009 στεγάζεται σε ιδιόκτητεςεγκαταστάσεις, με ειδικούς χώρους συνεδριάσεων (meeting rooms) και σύγχρονο εξοπλισμό τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα.
Μέσα σε λίγα χρόνια, η Global Events οπλίστηκε με μια εξειδικευμένη ομάδα με εμπειρία στον κλάδο διαχείρισης συνεδρίων και εκδηλώσεων, έχοντας κοινό πάθος και όραμα.
Με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας, η Global Events κατατάσσεται σε μία από τις πιο εδραιωμένες και αξιόπιστες εταιρείες της Ελλάδας.
Μέχρι σήμερα, η ομάδα της Global Events έχει ολοκληρώσει με επιτυχία πάνω από 550 διαφορετικές εκδηλώσεις, με χειρισμό άνω των 200.000 συμμετεχόντων, σε 30 χώρες παγκοσμίως.